Viitorul pe placul tău
1 februarie 2021

Propus şi implementat de Romanian Science Festival

„Concursul a luat naștere ca răspuns la feedback-ul profesorilor participanți la clasele online susținute de comunitatea RSF. Aceștia au argumentat că o singură oră de curs reprezintă un interval prea scurt pentru ca elevii să deprindă aptitudini noi pe baza interacțiunii cu mentorul. Credem că această experiență de învățare a reprezentat o oportunitate pentru elevi de a crea atât o legătură profesională, cât și una socială cu mentorii lor.

Dorim să le mulțumim mentorilor implicați pentru toată munca depusă și pentru perseverența și determinarea de care au dat dovadă pe parcursul competiției! Încă o dată, aceștia au devenit exemple pentru cei din jurul lor, promovând profesionalism și transmițând mai departe din experiența acumulată de-a lungul anilor, toate acestea în timpul lor liber.

Sperăm că participanții au rămas cu informații și aptitudini de care se vor putea folosi de acum înainte atât în mediul academic cât și în afara lui. Dar mai important, sperăm că am reușit să demonstrăm că nimeni nu este prea mic pentru a produce o schimbare! Doar că uneori este nevoie de un mic impuls și de susținerea celor ce vor să schimbe lumea… puțin câte puțin.”

Cristi Ignat, coordonatul concursului și mentor Ştiinţescu în cadrul Romanian Science Festival

23 echipe au aplicat / 9 echipe finaliste / 26 de participanți / 9 profesori coordonatori / 9 școli participante

Competiția „Viitorul pe placul tău” a dat șansa celor nouă echipe finaliste să lucreze la o propunere de proiect care identifică o problemă în comunitate și la care pot să propună o soluție. Timp de șase săptămâni, sub îndrumare, răbdarea și motivația a nouă mentori din diaspora academică, echipele au dezvoltat ideea și au creat un plan complet de acțiune. Materialele produse de-a lungul concursului au inclus: un raport de literatură cu rol de documentare a problemei abordate și a posibilelor soluții, un poster care prezintă planul de implementare a soluției propuse și un scurt video ce rezumă munca echipei. Proiectele au inclus:

  • o hidrocentrală pe râul Durbav;
  • o platformă anti-bullying;
  • robotizarea procesului de colectare și selectare a deșeurilor;
  • o platformă pentru informare și activități sociale destinare elevilor în contextul pandemic;
  • sistem ecologic de producere a apei calde pentru locuințe individuale;
  • o bicicletă inedită de home-training;
  • case ecologice printate 3D;
  • laborator eco de științe;
  • soluționarea problemei poluării cu deșeuri la nivel de oraș.

Cei curioși să cunoască mai bine toate echipele participante în concurs, o pot face pe canalul de Youtube Romanian Science Festival:

Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 10.000 lei

Science Fair by Științescu Timișoara&CodeKids
Ştiinţescu Timişoara – calendarul evenimentului şi cum te poţi implica