22 februarie 2019
Data lansării programului de finanțare
22 februarie - 15 martie 2019
Consultări și sprijin în elaborarea proiectelor
20 martie 2019
Data limită pentru înscrierea proiectelor
21 martie - 15 aprilie 2019
Selecția proiectelor
15 - 20 aprilie 2019
Anunțarea rezultatelor
21 - 30 aprilie 2019
Semnarea contractelor de finanțare
21 aprilie - 31 octombrie 2019
Perioada de implementare și monitorizare a proiectelor
Noiembrie 2019
Perioada de raportare, evaluare și celebrare a proiectelor

Informații generale

Științele și tehnologia vor juca un rol din ce în ce mai mare în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii. Deși aparent decizia se ia în ultimii ani de liceu, de fapt alegerea se poate face mult mai devreme, în gimnaziu sau chiar mai înainte. Dacă le place o anumită materie, pot învăța cu pasiune, iar dacă nu, în cel mai bun caz învață doar pentru a trece un examen. Dacă întâlnirea copiilor și tinerilor cu științele și tehnologia este una fericită, prin care descoperă frumusețea acestor domenii, li se stârnește curiozitatea și motivația de a învăța și explora mai mult, iar probabilitatea de a alege o carieră în aceste domenii crește substanțial.

În acest spirit, la sfârșitul anului 2014, a fost inițiat Fondul Științescu, de către Federația ”Fundațiile Comunitare din România”, cu sprijinul Romanian-American Foundation, ca proiect pilot în patru orașe (București, Cluj, Iași și Sibiu). Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent, fiind implementat, prin fundațiile comunitare locale, în Sibiu, București, Iași, Cluj, Brașov, Mureș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Bacău, Oradea, Țara Făgărașului, Prahova, Timișoara, Dâmbovița. La Timișoara, Fondul Științescu este implementat din 2018, de către Fundația Comunitară Timișoara.

Fundația Comunitară Timișoara face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară din România. Misiunea noastră este să construim încredere în comunitate, să sprijinim inițiativele locale și să realizăm conexiuni, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasă a unor comunități prospere. Fundația Comunitară Timișoara își propune să:

 • conecteze resursele cu nevoile din comunitate; Fundația Comunitară Timișoara mobilizează resurse de la companii și indivizi, pe care le direcționează în comunitate, sub formă de fonduri pentru proiecte sau burse prin care o comunitate poate să se dezvolte sau să rezolve o problemă;
 • conecteze oameni cu aceleași interese și pasiuni, stimulând astfel inițiative noi și parteneriate în comunități diverse;
 • mobilizeze și să aducă laolaltă locuitorii în jurul unor subiecte importante pentru ei, prin organizarea de evenimente și implementarea de programe tematice precum: Științescu, Cercul de Donatori, Timotion – Timișoara se mișcă, Talk the Walk;
 • ofere donatorilor consiliere filantropică, propunându-le proiectele/inițiativele care se potrivesc cel mai bine cu misiunea și crezul lor.

Federația “Fundațiile Comunitare din România” (FFCR) a fost înființată în anul 2014, de toate cele 12 fundații comunitare existente atunci, cu rolul de a reprezenta și a susține toți membrii săi pentru schimbare socială. Federația “Fundațiile Comunitare din România” asigură mecanisme pentru atragerea de fonduri, comunicarea activității, generarea și diseminarea ideilor comunitare, monitorizarea și evaluarea activităților în sprijinul fundațiilor partenere. De asemenea, furnizează servicii eficiente de responsabilitate socială prin expertiza și forța rețelei din teritoriu. Fundația Comunitară Timișoara este membru în Federația “Fundațiile Comunitare din România”.

Romanian-American Foundation promovează și consolidează condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Viziunea organizației este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Romanian-American Foundation susține proiecte, idei și organizații care pot avea un impact substanțial în comunități și care au un potențial ridicat de creștere și replicare.

I. Ce își propune Științescu la Timișoara

Fondul Științescu este un program de finanțare dedicat proiectelor educative în domeniile STE@M (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică), cu scopul de a cultiva pasiunea copiilor și tinerilor pentru aceste domenii, într-un mod distractiv, util și fascinant.

Științescu oferă cadrul potrivit de implicare a diverșilor actori din comunitate: elevi, părinți, profesori, profesioniști pasionați, organizații, companii și alte instituții, în scopul generării de oportunități de învățare practică, conectată la utilitatea informațiilor din viața de zi cu zi, într-un context plăcut, care poate trezi și cultiva apetitul pentru domeniile STE@M și pentru învățătură, în general.

Obiectivele strategice ale Fondului Științescu la Timișoara sunt:

 1. să stimulăm crearea de proiecte care să facă științele mai atractive și mai interesante pentru copii și tineri;
 2. să generăm proiecte educative bazate pe abordări practice (de tip do-it-yourself, târguri și cluburi de științe), interdisciplinaritate, colaborare și dezvoltare personală;
 3. să determinăm o schimbare în modalitatea de predare a științelor în școli;
 4. să încurajăm filantropia și voluntariatul și să aducem la un loc, în jurul unui subiect important precum educația, o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune.

 

II. Fondul Științescu la Timișoara

Fondul Științescu este constituit din resurse financiare locale, oferite de companii și donatori individuali care înțeleg și se alătură misiunii lui Științescu de a dezvolta pasiunea copiilor și tinerilor pentru domeniile STE@M.

Pentru ediția 2019, principalul finanțator local al Fondului Științescu este HAMILTON Central Europe, parte din comunitate, părtaș la povestea Științescu.

Romanian-American Foundation dublează sumele atrase din comunitate, în limita a 15.000 USD pe an, facilitate disponibilă Fundației Comunitare Timișoara 3 ani, începând cu 2018.

Valoarea totală a Fondului Științescu pentru ediția 2019 va fi comunicată la data anunțării proiectelor câștigătoare, campania de strângere de fonduri fiind în derulare până la finalizarea etapei de evaluare și selecție a proiectelor înscrise.

III. Cât și cum finanțează Științescu

Științescu apreciază și dorește să finanțeze proiecte ce își propun să stimuleze creativitatea și pasiunea copiilor și tinerilor pentru domeniile STE@M.

Pentru ediția 2019, Fondul Științescu Timișoara va finanța proiecte în limitele a cel puțin 4.000 lei și cel mult 12.000 lei per proiect. Proiectele care propun activități cu copii și tineri în tabere pot primi finanțare de până la 16.000 lei per proiect. În acest sens, vă încurajăm să consultați secțiunea VII. Parteneri locali pentru activități Științescu.

Fiecare inițiator (ONG sau grup de inițiativă) poate înscrie în concursul de proiecte Științescu un singur formular de aplicare.

Toate proiectele trebuie să aibă o componentă de comunicare, promovare și diseminare a activităților proiectului și a rezultatelor obținute.

Nu finanțăm proiecte cu caracter comercial.

Fundația Comunitară Timișoara nu va susține financiar, va evita susținerea prin orice alte mijloace și va înceta imediat orice suport și asociere cu persoane sau organizații angajate în activități de propagandă pentru discriminare, discurs bazat pe ură, violență sau instigare la ură sau violență, terorism sau instigare la terorism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor sau instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

IV. Cui dedică Științescu resursele financiare colectate

Programul Științescu Timișoara este dedicat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, localizați în județul Timiș.

V. Cine poate propune proiecte lui Științescu

Științescu oferă șanse egale de participare următoarelor tipuri de inițiatori de proiecte:

− organizații non-guvernamentale din județul Timiș (inclusiv asociații studențești, asociații de părinți, asociații ale școlii);

− grupuri de inițiativă, formate din practicieni pasionați de știință și tehnologie, profesori, învățători și/sau părinți; prin grup de inițiativă Fundația Comunitară Timișoara înțelege un grup informal constituit din minim 3 membri, care împărtășesc un interes, o pasiune sau o preocupare pentru un subiect legat de viața în comunitate și pe care vor să îl promoveze în spațiul public.

Fundația Comunitară Timișoara poate facilita tuturor inițiatorilor de proiecte contactul cu organizații, parteneri, colaboratori și/sau alte entități din comunitate.

Pentru idei, inspirație, planificarea și/sau creșterea proiectului vă încurajăm să consultați secțiunea VII. Parteneri locali pentru activități Științescu.

VI. Mentorii Științescu

Proiectele Științescu există și prind viață datorită mentorilor Științescu.

Mentorii Științescu sunt oamenii pasionați, care prin puterea pasiunii lor cultivă interesul copiilor și tinerilor pentru domeniile STE@M, prin stârnirea curiozității și imaginației, încurajarea creativității, promovarea colaborării și abordarea interdisciplinară a activităților.

Mentorii Științescu pot fi elevi, liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, muzeografi, bibliotecari, cercetători, inventatori, angajați într-o companie, liber-profesioniști sau pur și simplu părinți, care pot și își doresc să transmită pasiunea lor pentru științe și tehnologie mai departe copiilor și tinerilor.

Fiecare proiect Științescu trebuie să fie dezvoltat cu implicarea a minim 2 mentori Științescu, din domenii STE@M diferite.

VII. Parteneri locali pentru activități Științescu

Centre experimentale


ExperimentariumTm cuprinde peste 100 de experimente din diverse domenii, prin care participanții descoperă și conștientizează fenomene și legi fizice. Spațiul promovează o cultură a experimentării și colaborării, stârnește curiozitatea, sporește înțelegerea și stimulează idei noi, totul prin experimentare.

Email: experimentariumtm@gmail.com

Facebook: Experimentarium-Tm


Centrul experimental Aquapic prin minilaboratorul său oferă șansa copiilor de a testa, chiar ei, apa de la robinet sau din alte surse, învățând într-un mod cât se poate de distractiv despre fenomene fizico-chimice legate de apă, cum ar fi miscibilitatea lichidelor, precipitarea și separarea solid-lichid (filtrare și decantare).

Email: aquapic@aquademica.ro

Facebook: Aquapic


Spații creative


Plan Zero este un grup deschis pentru persoane creative, o comunitate care pune accentul pe colaborare, învățare, explorare și inovare. Sunt așteptați toți cei care doresc să construiască, repare sau fabrice lucruri, cum ar fi studenți la arhitectură, artiști care vor să realizeze proiecte cu o latură mai tehnică, persoane cu hobby-uri, cei care doresc să-și repare sau modifice bicicleta. Oricine se poate alătura.

Email: contact@planzero.ro

Facebook: PlanZero.Timisoara


Creative Space este un makerspace menținut de o comunitate de persoane pasionate de tehnologie și design, care vor să susțină conceptul de maker în Timișoara și România, după motto-ul ”Toți avem nevoie de un hobby”. În Camera verde se pot lucra proiecte de electronică, artistice, programare, mecanică fină, și altele asemenea, iar Camera Mecanică este a proiectelor de mecanică, debitare, alezare, sudură, etc.

Email: info@creativespace.ro

Facebook: creativespacetm


Școala Babel este o școală care îi înconjoară pe copii cu bucurie, respect și inspirație, un spațiu care le permite profesorilor să-și cultive creativitatea, să învețe și să contribuie la crearea unor experiențe pozitive de învățare pentru copii, în parteneriat cu părinții acestora. Aici a fost creat un spațiu de experimentare dedicat copiilor: Makerspace@scoalababel.

Email: contact@scoalababel.ro

Web: www.scoalababel.ro


Casa Tineretului este un loc al tinerilor și comunității, cu spații neconvenționale, pline de culoare, create de tineri pentru tineri, incluzând spații de lucru și evenimente, atelier de ceramică, galerie de artă, grădină de vară și sală de spectacole, toate dotate logistic. Spațiul FITT ES space, deschis permanent, se află la dispoziția tinerilor, gratuit, cu diverse resurse de învățare.

Email: office@fitt.ro

Web: www.fitt.ro


Centre high-tech și multimedia


Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) al Universității Politehnica din Timişoara oferă suport pentru învățământul la distanță în UPT, a creat și gestionează Campusul Virtual al UPT, dezvoltă și promovează tehnologiile digitale în educație, organizează cursuri de formare profesională și de pregatire pe toata durata vieții și face cercetare și dezvoltare în domeniul e-learning, studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, e-learning si mobile learning, campusuri virtuale în cadrul a numeroase proiecte naționale și internaționale.

Email: contact@elearning.upt.ro

Web: https://elearning.upt.ro/


Centrul Multimedia (CM) al Universității Politehnica din Timişoara are o experiență bogată în tehnologii multimedia, dezvoltarea de aplicații web și mobile, software pentru medii sociale, Web 2.0. Colectivul de cadre didactice face cercetare în domenii ca recunoașterea de imagini, date deschise, orașe inteligente, realitate augmentată și virtuală. Centrul Multimedia este coordonator sau partener în proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Email: contact@cm.upt.ro

Web: https://www.cm.upt.ro/


Locuri în natură


Centrul experimental Aquapic este amenajat în aer liber, în incinta fostei uzine de apă industrială a Timișoarei, actualmente în conservare. Copiii pot să învețe aici despre apă și viață, fenomene naturale, poluare și protejarea mediului, tehnici și tehnologii implicate în diversele utilizări ale apei de către oameni, totul prin joc și experiment, iar vizitarea vechii uzine de apă industrială va fi o adevărată călătorie în trecut, o ocazie de a afla lucruri inedite din istoria orașului.

Email: aquapic@aquademica.ro

Facebook: Aquapic


Asociația GreenEduCare susține proiecte legate de mediu și natură. Prin educația ecologică și de protecție a mediului urmărește formarea unor comportamente responsabile în rândul copiilor, tinerilor și a comunității investind în dezvoltarea nivelului de conștiință și a simțului responsabilității tuturor față de mediu și problemele sale, în condițiile impactului antropic actual.

Asociația este deschisă colaborărilor în acest sens, având la dispoziție un teren de 1.500 mp, în cadrul Stațiunii Didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timişoara.

Email: office@greeneducare.org

Facebook: https://www.facebook.com/greeneducare/


Murani este un loc înconjurat de mici dealuri și hectare de păduri, la doar 23 de km de Timişoara. Aici se pot vizita vulcani noroioși și renumitele mlaștini devenite rezervație naturală datorită speciilor de păsări de apă care se găsesc în zonă. Grație aerului ozonat, i se mai spunea și Micul Predeal. Este un loc potrivit pentru campare.

Contact: dorinauzoni@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/groups/784763061890231/


Stanciova este o localitate situată la 35 km de Timișoara și 12 km de Recaș, într-o zonă cu dealuri domoale și pădure. Prin mobilizarea de fonduri din comunitate fosta școală din sat a fost utilată cu o bibliotecă și spații de lucru și poate găzdui evenimente, cursuri, proiecții video, ateliere practice în domeniile biologie, ecologie, arhitectură.

Email: stanciova@web.de

Facebook: ScoalaVaraStanciova


Tormac se află la 38 km de Timișoara, în apropierea rezervației naturale Lunca Pogănișului, unde primăvara înflorește laleaua pestriță. Aici, în cadrul bibliotecii comunale funcționează clubul CODE Kids, ca parte a mișcării naționale de coding în bibliotecile publice din mediul rural, iar comuna poate oferi cazare în clădirea fostei școli.

Email: susanagaal@yahoo.com

Website: http://www.tormac.ro/ro/


The Village, din satul Buzad, la 45 km de Timișoara, este un loc aparte înconjurat de dealuri cu păduri, născut dintr-un concept unic de socializare și creație implementat de formatori, actori și localnici. Prin dinamism, provocare, mister și aventură invită vizitatorii la experiențe inedite, în formatul unor tabere tematice.

Email: klaudia.ecsedy@essentialtm.ro

Facebook: TheVillageQuest


Coșteiu este situat pe șoseaua Lugoj – Timişoara, la 60 km de Timișoara, pe valea Timișului, la confluența râului Timiș cu canalul Timiș – Bega, unde se află cel mai vechi nod hidrotehnic din țară, funcțional, realizat între anii 1759-1760, în timpul împărătesei Maria – Terezia. Asociația ”Educația la Sat” activează aici, militând pentru dreptul copiilor la educație, indiferent de mediul în care s-au născut.

Email: scoala.lasat@gmail.com

Facebook: Scoala.laSat


VIII. Criteriile de evaluare și selecție a proiectelor Științescu

Evaluarea cererilor de finanțare se va face în două etape.

În prima etapă, echipa Fundației Comunitare Timișoara va evalua eligibilitatea proiectelor, pe baza următoarelor criterii:

 1. aplicația a fost trimisă în termenul limită stabilit, folosind formularul specific programului;
 2. inițiatorul / inițiatorii proiectului fac parte din categoriile eligibile;
 3. proiectul adresează categoriile de beneficiari vizate prin program;
 4. proiectul include mentori Științescu, conform condițiilor prezentului Ghid;
 5. suma solicitată se încadrează în limitele precizate în prezentul Ghid;
 6. durata de implementare se încadrează în perioada prevăzută în prezentul Ghid;
 7. tipurile de cheltuieli respectă regulile de finanțare detaliate în fișa explicativă a bugetului, anexată prezentului Ghid.

Proiectele declarate eligibile vor intra în a doua etapă a evaluării, care va fi realizată de către un juriu independent de selecție, pe baza grilei de evaluare.

Criteriile și grila de evaluare a proiectelor sunt:

A. relevanță: proiectul contribuie la realizarea a cel puțin trei dintre cele patru obiective strategice ale Fondului Științescu la Timișoara, detaliate în secțiunea I din prezentul Ghid / 20 puncte;

B. impact: proiectul conduce la formarea de abilități necesare copiilor și tinerilor într-un viitor al științelor și tehnologiei, între care amintim curiozitatea și imaginația, gândirea critică și capacitatea de rezolvare a problemelor complexe, gândirea analitică, colaborarea în rețele, leadership, adaptabilitatea și flexibilitatea cognitivă, atitudinea proactivă, spiritul de inițiativă și antreprenoriat, comunicarea eficientă scrisă și orală, accesarea și analiza informației / 10 puncte;

C. calitatea proiectului: nevoia identificată a proiectului, numărul și structura beneficiarilor, activitățile și calendarul lor, rezultatele și bugetul, precum și planurile post-proiect sunt intercorelate și realiste / 30 puncte;

D. eficiență: resursele umane și financiare sunt alocate rațional, bugetul este realist, detaliat și permite atingerea rezultatelor propuse / 20 puncte;

E. inovație și cunoaștere colectivă: proiectul propune idei și metode noi în predarea și învățarea disciplinelor STE@M și are în vedere reutilizarea și/sau replicarea activităților și rezultatelor proiectului, inclusiv împărtășirea materialelor și bunelor practici generate de acesta, prin punerea la vedere (on-line) pentru cei interesați / 20 puncte.

Juriul independent de selecție este format din experți ai programului Științescu din alte orașe, persoane active din comunitatea locală și reprezentantul finanțatorului local principal HAMILTON Central Europe.

Proiectele vor fi finanțate în ordinea punctajului de evaluare, în limita fondurilor disponibile.

IX. Calendarul programului de finanțare Științescu

Data lansării programului de finanțare este 22 februarie 2019.

Sprijin oferit în elaborarea proiectelor de partea echipei Fundației Comunitare Timișoara în perioada 22 februarie – 15 martie 2019.

Data limită pentru înscrierea proiectelor este 20 martie 2019, ora 11.59 PM.

Selecția proiectelor ce urmează a fi finanțate va avea loc între 21 martie – 15 aprilie 2019.

Anunțarea rezultatelor se va face în 15 – 20 aprilie 2019.

Semnarea contractelor de finanțare se va face în 21 – 30 aprilie 2019.

Perioada de implementare și monitorizare a proiectelor este 21 aprilie – 31 octombrie 2019.

Perioada de raportare, evaluare și închidere a proiectelor este noiembrie 2019.

X. Implementarea proiectelor Științescu la Timișoara

Echipa Fundației Comunitare Timișoara va oferi suport echipelor de proiecte și mentorilor Științescu implicați pe întreaga perioadă de implementare, astfel:

− coordonatorilor de proiect, pentru managementul, promovarea, comunicarea, evaluarea și raportarea proiectelor,
− echipelor de proiect, pentru identificarea de spații inedite și/sau dotări specifice necesare, după caz,
− mentorilor Științescu, pentru metode psiho-pedagogice și de motivare și implicare a copiilor și tinerilor în activitățile Științescu.

Finanțarea va fi alocată pe baza unui contract de finanțare semnat cu Fundația Comunitară Timișoara, care prevede drepturile și responsabilitățile ambelor părți.

Pentru proiectele care solicită finanțare de cel mult 7.500 lei, sumele vor fi acordate prin transfer bancar, în contul bancar al organizației sau al reprezentantului grupului de inițiativă, în termen de maxim 5 zile de la semnarea contractului.

Pentru proiectele care solicită finanțare de peste 7.500 de lei, aceasta se va acorda în două tranșe, în funcție de activități și de calendarul de implementare, astfel:
− la începutul proiectului, prin transfer bancar, în termen de maxim 5 zile de la semnarea contractului;
− după prezentarea unui raport succint de activitate, care să includă rezultatele primei perioade de realizare a proiectului și felul în care a fost cheltuită prima tranșă de finanțare.

În ambele cazuri, raporturile contractuale se vor încheia prin aprobarea de către Fundația Comunitară Timișoara a raportului final (narativ și financiar), prezentat de către reprezentantul echipei / organizației finanțate.

Fundația Comunitară Timișoara va pune la dispoziția echipelor formulare standard pentru raportare.

Coordonatorii proiectelor se vor asigura că, în toate comunicările specifice implementării, se va menționa numele programului de finanțare, al finanțatorilor și al partenerilor, conform formatelor puse la dispoziție de Fundația Comunitară Timișoara.

XI. Celebrarea proiectelor Științescu la Timișoara

Fundația Comunitară Timișoara va organiza, la finalul anului 2019, un eveniment de tip târg pentru celebrarea rezultatelor proiectelor, schimburi de experiență și construire și consolidare de relații în comunitate.

Evenimentul va fi organizat în colaborare cu toate echipele de proiect, fiind încurajați în a se implica și reprezentanți ai finanțatorilor, precum și angajați ai lor.

La eveniment vor fi invitați, de asemenea, reprezentanți media.

Nu în ultimul rând, vom invita și implica și membri ai Federației “Fundațiile Comunitare din România” și reprezentanți ai Romanian-American Foundation.

Pentru detalii suplimentare și întrebări vă așteptăm să ne contactați!

Persoane de contact: Simona Fiț și Daniela Chesaru,
Telefon: 0770.101.707
E-mail: fundatiacomunitaratm@gmail.com
Website: https://timisoara.stiintescu.ro
Adresă: Str. Proclamația de la Timișoara, nr.1, et.2
300054 Timișoara, România

Vă urăm succes!

Termenul limită de trimitere a aplicațiilor pentru ȘTIINȚESCU TIMIȘOARA este de 20 martie 2019, ora 23:59. Descărcați formularul de proiect în format Microsoft Word (click aici) și formularul de buget în format Excel (click aici), le completați și apoi le trimiteți pe adresa de mail fundatiacomunitaratm@gmail.com.

Pentru o cât mai bună structurare a ideilor și descrierea elocventă a proiectului vă încurajăm să consultați Criteriile de evaluare detaliate, cu punctajele aferente (click aici).

Succes!