Științescu Timișoara 2023, ediţia 6.0
Context
Științele și tehnologia joacă un rol important în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii.
Deși, aparent decizia se ia în ultimii ani de liceu, de fapt alegerea se poate face mult mai devreme, în gimnaziu sau chiar mai înainte. Dacă întâlnirea copiilor și tinerilor cu științele și tehnologia este una fericită, prin care li se stârnește curiozitatea și motivația de a învăța și explora, probabilitatea de a alege o carieră în aceste domenii crește substanțial.
În acest spirit, la sfârșitul anului 2014, a fost inițiat Fondul Științescu de către Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Romanian-American Foundation, ca proiect pilot în patru orașe (București, Cluj, Iași și Sibiu). Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent, fiind implementat, prin 16 fundații comunitare, în mai multe judeţe din ţară. În judeţul Timiș, programul este implementat din 2018 de către Fundația Comunitară Timișoara.
Finanțatorii programului Științescu la Timișoara
Fondul Științescu este constituit în baza contribuțiilor din partea companiilor și donatorilor individuali din comunitatea locală.
Pentru ediția 2023, principalul finanțator local este HAMILTON Central Europe, părtaș la povestea Științescu încă de la înființarea fondului la Timișoara, în 2018.
Fundaţia Bosch România s-a alăturat Fondului la Timişoara în 2022, ca partener local strategic.
Romanian-American Foundation, finanțatorul strategic național, dublează sumele atrase din comunitate, în limita a 10.000 USD pe ediție.
Valoarea totală a Fondului Științescu pentru ediția 2023 este estimată în acest moment la 200.000 RON (campania de strângere de fonduri continuă).
Ce își propune Științescu la Timișoara
Fondul Științescu este un program de finanțare dedicat proiectelor educative în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă, matematică). Scopul programului este de a cultiva pasiunea copiilor și tinerilor pentru domenii STEAM, într-un mod creativ, prietenos și util.
Obiectivele programului Științescu Timișoara sunt:
Cui se adresează programul de finanțare
În 2023, Programul de finanțare Ştiinţescu Timişoara este dedicat copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani, din județul Timiș.
Cine poate propune proiecte
Pot aplica pentru finanțare:
− organizații non-guvernamentale din județul Timiș (inclusiv asociații studențești, asociații de părinți, asociații ale școlilor);
− şcoli şi licee publice din judeţul Timiș;
− grupuri de inițiativă din județul Timiș, formate din profesioniști, învățători, părinți, elevi şi/ sau studenţi;
* Prin grup de inițiativă înțelegem un grup informal constituit din minim 3 membri, care împărtășesc un interes, o pasiune sau o preocupare pentru un subiect legat de educaţia STEAM și pe care vor să îl promoveze în spațiul public. În situația unui grup de inițiativă format din tineri sub 18 ani este necesară includerea în grup a cel puțin unui adult, care își va asuma responsabilitatea legală a derulării proiectului.
Fiecare inițiator (ONG, şcoală sau grup de inițiativă) poate înscrie în program un singur proiect.
Mentorat în Incubatorul Ştiinţescu Timişoara
Pentru a fi eligibili în această sesiune de finanţare, este obligatoriu să vă programaţi şi să participaţi la minimum o întâlnire online pentru feedback individualizat cu echipa Fundaţiei Comunitare Timişoara. Sesiunie de mentorat vor avea loc în perioada 6 – 24 februarie 2023. Scopul acestei etape de mentorat este să asigure pe de o parte proiecte cât mai relevante pentru acest Fond și în plus, procesul de redactare să fie cât mai simplu pentru aplicanți. În același timp, rolul sesiunilor de mentorat este și acela de a aduce împreună echipele care au idei de proiecte STEAM pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte. Programările se fac prin completarea formularului de aici.
Fundația Comunitară Timișoara poate facilita tuturor inițiatorilor de proiecte contactul cu organizații, parteneri, colaboratori și/sau alte entități sau persoane din comunitate.
Pentru idei, inspirație, planificarea și/sau dezvoltarea proiectului vă încurajăm să consultați anexa 2 a prezentului ghid, cu scurte prezentări ale unor potențiali parteneri de proiect.
Cât și cum finanțează Științescu
Valoarea fondului destinat finanțării proiectelor câștigătoare a celei de-a VI-a ediții a programului este estimată în acest moment la 200.000 RON. Decizia cu privire la suma acordată fiecărui proiect va fi luată pe baza necesității relevate de bugetul aplicațiilor, iar sumele vor fi alocate în ordinea punctajului, până la epuizarea fondului.
Suma maximă pe care o pot accesa grupurile de iniţiativă este de 12.000 RON.
Vom aplica următoarele criterii de eligibilitate privind numărul de copii și/ sau tineri beneficiari ai proiectelor, în corespondență cu modalitățile de intervenție propuse de inițiatori, astfel:
∠ în cazul activităților educaționale ce urmăresc, în principal, informarea și conștientizarea cu privire la anumite probleme, fenomene sau tendințe și/sau înțelegerea și exersarea unor noțiuni și cunoștințe de bază, vor fi considerate eligibile pentru finanțare proiectele care își asumă lucrul, per ansamblu, cu:
∠ în cazul activităților educaționale bazate pe un ciclu predefinit de învățare, exersare și dobândire a unor abilități și cunoștințe complexe, interdisciplinare (ex. serie de întâlniri / ateliere, finalizată cu deprinderi clare dobândite și obiecte / lucrări concrete realizate) sau pe activități de cercetare, realizare prototipuri și/sau testare idei noi, originale, experimentale, vor fi considerate eligibile pentru finanțare proiectele care își asumă lucrul constant cu:
Criteriile de eligibilitate privind mentorii prevăd implicarea în activitățile cheie ale proiectului a cel puțin 3 mentori, din domenii STEAM diferite.
Mentori Științescu pot fi elevi, liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori, învățători, muzeografi, bibliotecari, cercetători, inventatori, profesioniști din companii, liber-profesioniști, artişti și/sau părinți, care doresc să transmită mai departe din pasiunea lor pentru științe și tehnologie și să contribuie la dezvoltarea educației STEAM în comunitate.
Toate proiectele trebuie să aibă o componentă de comunicare, promovare și diseminare a activităților proiectului și a rezultatelor obținute.
Nu finanțăm proiecte cu caracter comercial.
Fundația Comunitară Timișoara nu va susține financiar, va evita susținerea prin orice alte mijloace și va înceta imediat orice suport și asociere cu persoane sau organizații angajate în activități de propagandă pentru discriminare, discurs bazat pe ură, violență sau instigare la ură sau violență, terorism sau instigare la terorism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor sau instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Calendarul de derulare a programului
6 februarie 2023 Lansarea programului de finanțare
6 – 24 februarie 2023 Sprijin și sfaturi în dezvoltarea echipelor și proiectelor (minim o sesiune obligatorie pentru fiecare aplicant)
6 martie 2023, ora 24:00 Termenul limită pentru înscrierea proiectelor
6 – 28 martie 2023 Evaluarea proiectelor
31 martie – 5 aprilie 2023 Anunțarea proiectelor selectate pentru finanțare
5 – 28 aprilie 2023 Semnarea contractelor de finanțare
5 aprilie – 31 octombrie 2023 Derularea și monitorizarea proiectelor
1 – 15 noiembrie 2023 Evaluarea, raportarea și celebrarea proiectelor
Evaluarea proiectelor Științescu
Eligibilitatea proiectelor presupune verificarea, de către echipa Fundației Comunitare Timișoara, a următoarelor cerințe pentru proiectele înscrise:
Proiectele declarate eligibile vor fi evaluate de către un juriu extern independent, a cărui componență va fi anunțată public cel târziu la data termenului limită pentru înscrierea proiectelor.
Criteriile de evaluare a proiectelor eligibile sunt:
Vor primi finanțare, în limita fondurilor disponibile, proiectele care obțin în urma evaluării min. 65 puncte. Vor avea prioritate proiectele din urbanul mic şi mijlociu şi rural.
Organizațiile, şcolile și grupurile de inițiativă sunt invitate să depună formularul de aplicare și cel de buget completate, pe platforma: https://fctm.grantmanager.ro/
Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 6 martie 2023, ora 24:00.
Pentru mai multe detalii, vă încurajăm să consultați grila de evaluare, prezentată în anexa 1 la prezentul ghid.
Ne dorim să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):
Am ales, pentru inspiraţie, din reţeaua naţională câteva proiecte pe placul lui Ştiinţescu:
Beneficiile naturii în Muzeul ASTRA
Maker Exploratorium – Natural Sciences
Mini ecosistem – Laborator în aer liber
Foarte important! Tipurile de activități și proiecte enumerate mai sus reprezintă o listă orientativă şi ilustrativă. Nu este o listă exhaustivă de idei. Orice altă propunere de proiect educațional din aria STEAM poate fi eligibilă pentru concurs.
Implementarea proiectelor Științescu la Timișoara
Echipa Fundației Comunitare Timișoara va oferi suport echipelor de proiecte și mentorilor Științescu implicați pe întreaga perioadă de implementare, astfel:
− coordonatorilor de proiect, pentru managementul, promovarea, comunicarea, evaluarea și raportarea proiectelor;
− echipelor de proiect, pentru identificarea de spații inedite și/sau dotări specifice necesare, după caz;
− mentorilor Științescu, pentru metode psiho-pedagogice și de motivare și implicare a copiilor și tinerilor în activitățile Științescu.
Finanțarea va fi alocată pe baza unui contract de finanțare semnat cu Fundația Comunitară Timișoara, care prevede drepturile și responsabilitățile ambelor părți.
Pentru proiectele care solicită finanțare de cel mult 5.000 lei, sumele vor fi acordate prin transfer bancar unic, în contul bancar al organizației, şcolii sau al reprezentantului grupului de inițiativă, în termen de maxim 5 zile de la semnarea contractului.
Pentru proiectele care solicită finanțare de peste 5.000 lei, aceasta se va acorda în două tranșe, în funcție de activități și de calendarul de implementare, astfel:
− la începutul proiectului, prin transfer bancar, în termen de maxim 5 zile de la semnarea contractului;
− după prezentarea unui raport succint de activitate, care să includă rezultatele primei perioade de realizare a proiectului și felul în care a fost cheltuită prima tranșă de finanțare.
În ambele cazuri, raporturile contractuale se vor încheia prin aprobarea de către Fundația Comunitară Timișoara a raportului final (narativ și financiar), prezentat de către reprezentantul echipei / organizației finanțate.
Fundația Comunitară Timișoara va pune la dispoziția echipelor formulare standard pentru raportare.
Coordonatorii proiectelor se vor asigura că, în toate comunicările specifice implementării, se va menționa numele programului de finanțare, al finanțatorilor și al partenerilor, conform formatelor puse la dispoziție de Fundația Comunitară Timișoara.
Celebrarea proiectelor Științescu la Timișoara
Fundația Comunitară Timișoara va organiza, la finalul anului 2023, un eveniment de tip târg pentru celebrarea rezultatelor proiectelor, schimburi de experiență și construire și consolidare de relații în comunitate. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu toate echipele de proiecte care au primit finanțare în cadrul acestei ediții a programului, fiind încurajați a se implica și reprezentanți ai finanțatorilor, precum și angajați ai acestora.
La eveniment vor fi invitați, de asemenea, reprezentanți media.
Nu în ultimul rând, vom invita și implica și membri ai Federației „Fundațiile Comunitare din România” și reprezentanți ai Romanian-American Foundation.
Pentru detalii suplimentare și întrebări vă așteptăm și vă încurajăm să ne contactați!
Persoană de contact: Bianca Băilă, coordonator program Ştiinţescu Timişoara
Telefon: 0746.686.683
E-mail: fundatiacomunitaratm@gmail.com
Website: https://timisoara.stiintescu.ro
ANEXA 1
Pentru o cât mai bună structurare a ideilor și descrierea elocventă a proiectului vă încurajăm să consultați GRILA DE EVALUARE, cu punctajele aferente.
ANEXA 2
Spaţii partenere pentru activități Științescu
ExperimentariumTm cuprinde peste 100 de experimente din diverse domenii, prin care participanții descoperă și conștientizează fenomene și legi fizice. Spațiul promovează o cultură a experimentării și colaborării, stârnește curiozitatea, sporește înțelegerea și stimulează idei noi, totul prin experimentare.
Email: experimentariumtm@gmail.com, Facebook: Experimentarium-Tm
Centrul educațional pentru copii Aquapic a introdus în circuitul public, din anul 2018, vechea Uzină de Apă Industrială a Timișoarei. Sala Mașinilor, cu utilajele vechi păstrate și cu explicații prezentate pe panouri, este deschisă vizitatorilor, pe bază de programare.
În parcul uzinei (20.000 mp) sunt amenajate spații cu jocuri interactive cu și despre apă (6-12 ani), zone de recreere și sport, iar în minilaboratorul Aquapic se pot face activități experimentale (13-18 ani). Pentru partenerii Științescu, Aquapic pune la dispoziție resursele centrului, ideile și experiența unei echipe de profesioniști pentru co-crearea de activități ce susțin educația pro-sustenabilitate.
Accesul este gratuit și se face pe bază de programare online. Centrul este deschis grupurilor organizate, însoțite de cadre didactice.
Adresa: str. Frederic Mistral nr. 1
Transport public: tramvai 1, 2 – stația Lalelelor, troleibuz 11, M11 – stația V. Economu, vaporetto – stația M. Viteazul.
Email: aquapic@aquademica.ro, Facebook: Aquapic – centru educațional pentru copii
Plan Zero este un grup deschis pentru persoane creative, o comunitate care pune accentul pe colaborare, învățare, explorare și inovare. Sunt așteptați toți cei care doresc să construiască, repare sau fabrice lucruri, cum ar fi studenți la arhitectură, artiști care vor să realizeze proiecte cu o latură mai tehnică, persoane cu hobby-uri, cei care doresc să-și repare sau modifice bicicleta. Oricine se poate alătura.
Email: contact@planzero.ro, Facebook: PlanZero.Timisoara
Casa Tineretului, aflată sub coordonarea Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT), este un loc al tinerilor și comunității, cu spații neconvenționale, pline de culoare, create de tineri pentru tineri, incluzând spații de lucru și evenimente, atelier de ceramică, galerie de artă, grădină de vară și sală de spectacole, toate dotate logistic. Spațiul FITT ES space, deschis permanent, se află la dispoziția tinerilor, gratuit, cu diverse resurse de învățare. Complementar, puteți ajunge cu activități mai aproape de copii și tineri prin intermediul Rețelei Centrelor de tineret din cartiere, aflate, de asemenea, sub coordonarea FITT. Pe lângă Timişoara FITT are o ofertă de spaţii şi în Lugoj.
Email: office@fitt.ro, Web: www.fitt.ro, Facebook: FITT Timisoara
F O R Makerspace
În cartierul Fabric, unul dintre cele mai diverse și vibrante din Timișoara, F O R a reabilitat un fost spațiu industrial: fostul depozit de săpun al Fabricii Azur, acum FABER – the capacity building. Un loc foarte accesibil cu orice mijloc de transport – inclusiv caiac sau vaporetto – la doar 8 minute de biciclit din Piața Unirii.
F O R este compus din spații de lucru, un atelier de prototipare utilat cu echipamente de fabricație numerică, o sală de întâlniri și spații comune de socializare. Tavane înalte, multă lumină și ferestre mari care privesc malul Begăi definesc acest spațiu care a fost amenajat și dotat într-un mod contemporan și, în vremurile în care trăim, atent la siguranță și sănătate.
Email: hello.forwork@gmail.com, Tel: 0728 337446, Web: www.f-o-r.ro, Facebook: F O R
Seismo Lab este un spaţiu interactiv aflat în incinta Observatorului Seismologic Timişoara, dedicat promovării geoştiinţelor.
Email: rau.adina@infp.ro, Facebook: Observator Seismologic Timișoara
Despre finanțatorii programului Științescu la Timișoara
HAMILTON Central Europe este finanțator strategic local al programului, încă de la înființarea lui în Timișoara, în 2018.
Compania a format o echipă de experți, care colaborează la nivel mondial pentru a redefini și a promova cercetarea, dezvoltarea și producția în industria științei vieții. Instrumentele de precizie ridicată și accesoriile de aparatură medicală, dezvoltate și fabricate de HAMILTON Central Europe în Timiș, au ca destinație laboratoare de cercetare și secții de terapie intensivă din întreaga lume.
Dezvoltare prin dedicare, colaborare prin implicare și cercetare prin pasiune sunt principiile după care HAMILTON Central Europe se ghidează în calea ei spre excelență și pe care dorește să le transmită, prin alăturarea la povestea Științescu. Motivația lor este aceea că, micii cercetători de azi vor deveni marii oameni de știință de mâine, iar proiectele în care se investește azi vor avea un impact favorabil asupra societății de mâine.
Romanian-American Foundation este finanțator strategic național al programului, încă de la începuturile acestuia în 2014.
Romanian-American Foundation promovează și consolidează condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România.
Viziunea organizației este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Romanian-American Foundation susține proiecte, idei și organizații care pot avea un impact substanțial în comunități și care au un potențial ridicat de creștere și replicare.
Fundația Bosch România s-a alăturat Fondului Ştiinţescu Timişoara în 2022, ca finanţator strategic local.
Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România.
Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației. Accesul la educație, dar și educația pentru viitor reprezintă direcții de interes.
Fundația Comunitară Timișoara face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară.
Misiunea Fundației Comunitare Timișoara este de a construi încredere în comunitate, de a sprijini inițiative locale și de a realiza conexiuni, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasă a unor comunități prospere.
Federația Fundațiile Comunitare din România cuprinde 18 fundații comunitare membre, care derulează programe în 29 din cele 41 de judeţe din România şi au susţinut până acum peste 7000 de proiecte locale, alocând peste 51 de milioane în investiţii în comunitate.
Formularul de proiect în format Microsoft Word și formularul de buget în format Excel se depun completate pe platforma: https://fctm.grantmanager.ro/
Pentru o cât mai bună structurare a ideilor și descrierea elocventă a proiectului vă încurajăm să consultați grila de evaluare, cu punctajele aferente.
Termenul limită pentru depunerea aplicaţiilor este 6 martie 2023, ora 24:00.
Succes!