Proiect propus şi implementat de Coder Dojo Giroc-Chișoda
„La atelierele de robotica am descoperit o pasiune pe care nu stiam ca o am. O pasiune care a făcut perioada de carantina să pară mai scurtă şi distractivă, asteptam cu nerăbdare următoarea sâmbătă ca să particip la ateliere unde mă simţeam bine în timp ce învăţam lucruri noi. Intructorii noştri au fost prietenoşi calmi, răbdători şi ne explicau tot ceea ce nu înţelegem. Sunt sigur că fără aceste ateliere, carantina mi s-ar fi părut lungă şi monotonă.” Tomsa-Holtz Andrei (15 ani)
Obiectivul principal al proiectului a vizat înțelegerea conceptelor de bază necesare programării folosind kit-uri educaționale Raspberry/Arduino/Lego educaţional.
Pe lângă activitățile de tip Maker, seturile de bază și extensie au fost folosite pentru activități care înlesnesc înțelegerea conceptelor de bază necesare programării. Activitățile au fost concepute pentru a permite dezvoltarea unor proiecte finale, care vizează realizarea unor mecanisme autonome, unele complet controlabile prin programe create de cei 33 de elevi participanţi.
Proiectul a inclus şi crearea unui website pentru copii, cu diverse proiecte de robotică, prezentate pas cu pas: http://invatarobotica.ro/
Kit-urile de robotică vor fi transmise de la un copil la altul pe măsură ce un copil termină lecţiile şi trece la un kit superior. Tipul kit-urilor sunt echivalente cu nivele progresive de cunoştinţe de robotică.
Proiectul a încurajat creativitatea și dezvoltarea abilității de a colabora de la distanță.
„Copiii înscrişi la atelierele CoderDojo Giroc-Chisoda sunt cei care conduc maşina, iar noi (mentori) suntem GPS-ul maşinii. Micuţii Ninja sunt creatori ai traseului. Este o călătorie cu provocări, obstacole şi drifturi unde au nevoie de GPS pentru îndrumare.” Alin Bumbar, mentor Ştiinţescu
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 8.340 lei