ArheoAstro Exploratorium
1 februarie 2021

Proiect propus şi implementat de Societatea Română pentru Astronomie Culturală

„Sunt mama lui Rareș și doresc să vă mulțumesc pentru răbdare și pentru poveștile minunate din aceste zile. Să știți că Rareș nu a putut decupa sau construi tot ce a trebuit pentru că el are câteva deficiențe  de ordin fizic. Dar a participat cu mult interes pentru vârsta lui iar dacă mai aveți cursuri el va fi bucuros. Mii de mulțumiri!”

Alina, mama lui Rareș (10 ani)

Proiectul „ArheoAstroExploratorium” a avut ca obiectiv recrearea câtorva din descoperirile istorice în domeniul astronomiei prin realizarea de experimente, puzzle-uri și instrumente astronomice DIY. De-a lungul proiectului s-au organizat 4 serii de ateliere interactive cu copii cu vârste între 10-18 ani din Timiș, dar și din alte zone ale țării. Pentru organizarea lui a fost implementat un site ce conține o platformă de e-learning și s-au achiziționat echipamente pentru vizionarea online prin telescop și microscop. În total 65 de copii au avut ocazia de a experimenta diverse fenomene astronomice. Echipamentele hard și soft achiziţionate prin acest proiect vor fi folosite în continuare pentru educaţia în mediul online și pentru realizarea de noi lecții.

ArheoAstroExploratorium s-a născut din pasiune pentru astronomie și a rolului acesteia în societate de-a lungul timpului. Astronomia se învață cel mai bine practic, experimentând, construind și observând singur. Acest proiect pilot a dorit să aducă aceste lucruri aproape de copiii pasionați de astre și de știință într-un moment în care modul tradițional de predare nu poate fi aplicat în totalitate.

Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 10.000 lei

Science Fair by Științescu Timișoara&CodeKids
Ştiinţescu Timişoara – calendarul evenimentului şi cum te poţi implica