Timișoara
Proiectul pe scurt
Timișoara Science Festival este primul festival de știință în aer liber din Timișoara dedicat popularizării științelor, precum matematica, fizica, astronomia, chimia, biologia și robotica, în rândul publicului larg de orice vârstă. Special realizat pentru copii de vârstă școlară, liceenilor, dar și studenților, evenimentul are ca scop principal sprijinirea educației alternative din România, după modelul târgurilor de științe din occident.
Acest eveniment a fost o idee a unui grup de inițiativă, format din trei prieteni care s-au cunoscut la Oxford: Sandor Kruk, doctorand în astronomie la Universitate Oxford, Eliza Casapopol, care a terminat un master în matematică la aceeași universitate și Oana Romocea, care timp de nouă ani a fost responsabilă cu PR-ul și comunicarea în cadrul aceleași universității.
Timișoara Science Festival are două obiective principale.
În primul rând festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din Romania. Astfel, 7 studenți și cercetători de la Oxford au ținut workshop-uri în șapte licee în prima zi a festivalului. Seminariile susținute au fost:
În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații precum: Plan Zero, CoderDojo, Experimentarium TM, Societatea de Gemologie, Summe3D, Clubul de astronomie Cassiopeia, Societatea Română de Astronomie Culturală, Echipa de robotică Davos și Universitatea de Vest. Cu ajutorul acestor organizații s-au realizat o serie de ateliere pe diverse teme științifice, conduse de 100 de voluntari, sub supravegherea celor 7 „mentori” de la Oxford.