Bega-Blended – importanța râului și canalului Bega
13 decembrie 2018

Grup de Inițiativă – Școala Gimnazială Nr. 12

Timișoara

  • 200 elevi, 9 mentori
  • 10 activități extracurriculare
  • Excursie spre izvoarele Begăi

 

Proiectul pe scurt

,,Să cunoaștem, să ocrotim și să promovăm Bega,, este sloganul sub care s-a desfășurat proiectul Bega-Blended implementat la Școala Gimnazială Nr. 12 din Timişoara. Prin acest proiect, un grup de profesori de la această instituție de învățământ și-a propus să trezească interesul celor aproximativ 200 de elevi participanți de a investiga, înțelege, ocroti mediul înconjurător. În funcție de interes și abilități, școlarii au fost invitați să participe la activități pe echipe.

Echipa ,,biologilor” a cules informații despre fauna și flora Begăi și a împrejurimilor acesteia.

Echipa ,,chimiștilor” a prelevat probe de apă din diverse locuri (amonte, aval, zona centrală a orașului) a efectuat cercetări asupra calității apei.

Echipa ,,geogra-istoricilor” a cules informații geografice, istorice care au legătură cu Bega (bazin hidrografic, canalizare, navigație,  poduri).

,,Ecologiști” au participat la activități de informare și educație ecologică.

Echipa ,,entertainment” a răspuns de studierea potențialului turistic-sportiv al râului și împrejurimilor sale. În drumurile lor pe malurile apei, copiii au folosit bicicletele.

Au urmat o serie de  activități de laborator în cadrul cărora copiii au realizat experimente cu apa folosind truse de experimente școlare și au observat la microscoape optice și electronice diverse preparate și  microorganisme.

Una dintre cele mai interesante activități ale proiectului l-a reprezentat excursia spre izvoarele Begăi. Călătorind cu autocarul, copiii au avut prilejul să urmeze cursul apei pornind din Timişoara spre amonte. În incursiunea lor, micii cercetători au fost sprijiniți de reprezentanți ai Administrației Bazinale de apă Banat care, cu mult profesionalism, le-au explicat rolul nodurilor hidrotehnice de la Topolovăţ şi Coştei. Explicațiile tehnice au fost completate cu informații din domeniul istoriei și geografiei locale. Copiii au aflat care au fost beneficiile canalizării râului Bega și cum pot ei contribui la menținerea unui mediu curat și sănătos pe cursul acestuia. Călătoria a continuat spre Curtea unde elevii au văzut locul desăvârșirii râului Bega, din cei doi afluenți: Bega Luncani și Bega Poeni. Valea lui Liman i-a impresionat pe excursioniști cu locurile pitorești și pădurile minunate care străjuiesc valea.

Fotografiile realizate de copii pe tot parcursul proiectului, informațiile culese, impresiile și emoțiile trăite au făcut subiectul unei broșuri editate de elevii și profesorii implicați.