Ştiinţe şi tehnologie pentru elevii Liceului Teoretic Special „Iris” este un proiect propus şi implementat de Asociaţia pentru Sprijinirea Copiilor şi Tinerilor Ambliopi şi Nevăzători „Iris” Timişoara la Liceului Teoretic Special „Iris”.
Proiectul desfăşurat la Liceul Teoretic Special „Iris” a avut ca principal scop accesibilizarea prin reprezentare tactilă a figurilor geometrice (la matematică), a planşelor (la biologie, fizică, chimie) şi a hărţilor (la geografie) pentru elevii cu deficienţe de vedere din clasele primare, gimnaziale şi liceale. Prin explorarea imaginilor tactile, a figurilor geometrice sau a hărţilor, elevii nevăzători pot înţelege mai uşor mediul înconjurător, anumite fenomene ştiinţifice şi pot opera mai uşor cu anumite concepte.
În cadrul proiectului au fost achiziţionate instrumente de lucru (TactiPad şi o licenşă software TactileView), dar şi consumabile (hârtie Braille şi folie specială pentru termoform) cu ajutorul cărora profesorii şi elevii au putut crea desene tactile. TactiPad-ul este o tablă specială pentru desen tactil care poate fi folosită cu uşurinţă de elevii nevăzători, având în componenţă instrumente adaptate pentru desenat (riglă gradată, echer gradat, raportor gradat şi instrumente de reprezentare a diagramelor). Software-ul TactileView este o aplicaţie pe calculator uşor de folosit de către profesori pentru crearea şi transpunerea imaginilor tactile pe hârtie, cu ajutorul imprimantei Braille.
Echipaj de proiect Științescu:
„Un om văzător nu poate să înţeleagă satisfacţia pe care un copil nevăzător o poate avea în momentul în care simte diferite lucruri care până în acel moment iau fost doar explicate şi care nu avea cum să aibe în mintea lui termen de comparaţie.” Maria Petricescu, elevă (16 ani)
Echipa de proiect a participat, la finalul implementării atelierelor, la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, la Observatorul Seismologic din Timişoara, alături de elevi care au prezentat publicului larg rezultatele proiectului lor. În videoul de mai jos, puteţi vedea puţin din atmosfera evenimentului.
Buget alocat din Fondul Ştiinţescu: 12.000 lei
Proiectul Ştiinţe şi tehnologie pentru elevii Liceului Teoretic Special „Iris” a fost finanţat de Științescu Timișoara 5.0.