Laboratorul Micului Savant Boldurean
15 decembrie 2022

„Laboratorul Micului Savant Boldurean este un proiect propus şi implementat de grupul de iniţiativă Școala Gimnazială Boldur.

Ce şi-a propus proiectul?

În livada școlii din Boldur s-a amenajat un mini laborator dotat cu mese de lucru, ustensile și instrumente pentru desfăşurarea de experimente, în interiorul unui cort, denumit LABORATORUL MICULUI SAVANT BOLDUREAN. Printre activităţile şi temele STEAM abordate s-au numărat: energii alternative, experimente cu baloare de săpun, Reciclam şi natura o salvăm!, vulcanul chimic, Jurnalul STEM al proiectului (unde elevii au devenit adevăraţi reporteri de teren), jocuri de culori în soluţii chimice, magia apei, experimente la microscop, pirogravură etc.

Printre alte ateliere, 40 de elevi au vizitat Experimentarium TM și Planetariu din cadrul UVT.

Conferința STEM – Tendințe în educația Stem ce a avut loc la şcoala din Boldur, susținută de mentorul Științescu prof. Marin Popescu, a reunit 40 de directori și profesori din mediul rural și nu numai.

La Atelierul STEM Gastronomic al lui Moș Crăciun, elevii au copt brioșe și turtă dulce, au servit ciocolată caldă, fructe, într-un decor special creat pe această temă, încercând să înțeleagă procesele chimice și fizice din bucătărie.

La Ateleierul STEM de decorațiuni și ornamente a lui Moș Crăciun, copiii au confecționat într-un cadru de poveste decoruri minunate pentru sărbătoarea Crăciunului. Au măsurat, lipit la cald, vopsit, pictat, desenat zeci de obiecte specifice sărbătorilor de iarnă.

Echipaj de proiect Științescu:

Flavia Cut Lupulescu: director Şcoala Gimnazială Boldur, profesor, coordonator proiect;
Marin Popescu: profesor de fizică, director DRMP, UVT, mentor Științescu;
Ioan Borlovan: profesor inginer, responsabil IT, comunicare, diseminare/promovare proiect;
Ancuța Grozoni: profesor învățământ primar, coordonator activități cu elevii;

Elena Stoichescu: profesor fizică-chimie, coordonator activități cu elevii, responsabil de relația dintre grupul țintă și coordonatorii proiectului;
Daniel Micula: student la UVT, coordonator voluntari;
Vlad Roșca: student la UVT, coordonator al activității elevilor;

Paul Cereanțu: elev liceu, electotehnică, mentor Ştiinţescu, pirogravură;
Ioan Borlovan: profesor inginer alimentație publică, mentor Ştiinţescu, experimente vesele;
Elena Stoichescu: profesor de fizică-chimie, mentor Ştiinţescu, experimente fizice-chimice;
Gabriela Radeanu: învăţătoare, mentor Ştiinţescu, experimente distractive;

Laura Adamescu: inspector muzeu, asigurarea logisticii, aranjarea spaţiilor de lucru;
Elena Șendroni: educatoare, amenajarea spațiilor de lucru, organizarea orarului, materialelor necesare pentru experimente;
Dănuț Fratuțescu: învăţător, jocuri de spargere a gheţii, organizarea pauzelor.

O poveste a proiectului a fost spusă la Radio România Cultural şi poate fi ascultată mai jos:

Am învățat faptul că echipa este deosebit de importantă, am descoperit că elevii din mediul rural sunt dornici de a învăța lucruri noi și provocatoare, că părinții s-au bucurat de faptul că ai lor copii au avut șansa să se implice într-un astfel de proiect, dorindu-și să mai organizăm activități de acest gen. Am învățat faptul că profesorii din mediul rural dețin resurse valoroase, doar că trebuie creditați cu încredere și implicați în diferite activități. Am descoperit modalități de promovare corectă, pe care le folosim și în activitatea curentă a școlii.Ioan Borlovan, profesor inginer, responsabil IT, comunicare, diseminare/promovare proiect

Echipa de proiect a participat la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, la Observatorul Seismologic din Timişoara, alături de elevi care au prezentat publicului larg rezultatele proiectului lor. În videoul de mai jos, puteţi vedea puţin din atmosfera evenimentului.

Buget alocat din Fondul Ştiinţescu: 16.830 lei


Proiectul „Laboratorul Micului Savant Boldurean” a fost finanţat de Științescu Timișoara 5.0.

Programul Științescu Timișoara este implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe și HELLA Forvia, la nivel naţional de Romanian-American Foundation și de Fundația Bosch România şi este susţinut de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.
Science Fair by Științescu Timișoara&CodeKids
Ştiinţescu Timişoara – calendarul evenimentului şi cum te poţi implica