Grădina de pe Uranus
29 noiembrie 2022

„Grădina de pe Uranus” este un proiect propus şi implementat de Fundația Rudolf Steiner Timișoara.

Ce şi-a propus proiectul?

  • construirea unui dom geodezic ca seră și spațiu pentru ore de biologie/ geografie/ fizică/ chimie/ științele naturii, prin implicarea elevilor de liceu și a întregii comunități Waldorf.
  • o serie de ateliere (educație non formală) care să apropie copiii de natură și de grădinărit.
  • deschiderea orizontului elevilor către domenii ca arhitectura, ecologia sau artele plastice în alegerea unei viitoare cariere, atât prin atelierele creative propuse cât și practic, prin asamblarea domului propriu-zis. 
  • vizite la Aquapic – centru educațional pentru copii pentru a conștientiza importanța apei ca resursă și la Asociația Educația la Sat, unde elevii liceului au avut ocazia să împărtășească din cunoștințele însușite, în mod creativ, cu copiii mai puţin favorizați de vârsta lor.

Echipaj de proiect Științescu: 

  • Ioana Botea: arhitect, mentor, responsabil comunicare şi proiect;
  • Aurelia Buzatu: mentor, colaborator proiect;
  • Elena Birău: administrator liceu, colaborator proiect;
  • Lucian Mioc: președinte Fundația Rudolf Steiner Timișoara, responsabil comunicare social media;
  • Adela Cocoș: mentor.

„Anul trecut băiatul meu a participat la o școală de vară finanțată din fondul Științescu, a învățat, prin joacă, multe lucruri utile și venea entuziasmat de acolo. După ce am participat și la Noaptea Cercetătorilor, mi-am propus să încerc și eu să scriu un proiect finanțabil de către Fundația Comunitară Timişoara. Am încercat să găsesc o cauză și parteneri și i-am găsit chiar la școala copiilor mei.”  Ioana Botea, arhitect, mentor Ştiinţescu, responsabil proiect şi comunicare

Acest proiect este de un real sprijin pentru activitățile specifice pedagogiei Waldorf deoarece dorim să sădim în sufletele copiilor noștri iubirea față de natură dar și respectul pentru munca bine făcută.Aurelia Buzatu, mentor Ştiinţescu

Mi-a plăcut foarte mult acest proiect! Mi s-a părut foarte frumos că am putut ajuta și noi cu ceva, de exemplu am făcut plăsuțe din tricouri cu copiii din Coșteiu. Mi-ar plăcea să se mai organizeze activități de felul acesta!Maia, 12 ani

Echipa de proiect a participat la finalul implementării atelierelor, la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, la Observatorul Seismologic din Timişoara, alături de elevi care au prezentat publicului larg rezultatele proiectului lor. În videoul de mai jos, puteţi vedea puţin din atmosfera evenimentului.

Buget alocat din Fondul Ştiinţescu: 17.000 lei


Proiectul „Grădina de pe Uranus” a fost finanţat de Științescu Timișoara 5.0.

Programul Științescu Timișoara este implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe și HELLA Forvia, Retim, la nivel naţional de Romanian-American Foundation și de Fundația Bosch România şi este susţinut de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.
Science Fair by Științescu Timișoara&CodeKids
Ştiinţescu Timişoara – calendarul evenimentului şi cum te poţi implica