ArtDen
22 noiembrie 2022

„ArtDen” este un proiect propus şi implementat de „Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară” la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj.

Lansarea proiectului s-a desfășurat în cadrul Concursului ,,Modă și tehnologie”, unde au avut loc mai multe activități și au participat aproximativ 50 de persoane (elevi ai Liceului Tehnologic ,,Valeriu Braniște” şi elevi de la alte școlii din Lugoj, însoțiți de profesori).

Proiectul și-a propus să crească nivelul de conștientizare în rândul elevilor, legat de efectele nocive generate de industria textilă asupra mediului (în special al industriei denim-ului) şi găsirea de metode de reutilizare a textilelor. Prin acțiuni în școală, pe paginile de social media și prin încurajarea elevilor să discute cu colegii lor despre subiecte legate de sustenabilitate s-a reușit să se ajungă la un număr mare de elevi și chiar părinți cu informații din sfera sustenabilităţii şi reciclării. Prin proiect li s-au oferit elevilor deprinderi tehnice pentru crearea, digitizarea și realizarea unor broderii pe produse din materiale textile reciclate. 

Echipaj de proiect Științescu: 

  • Ileana Teslevici: coordonator proiect, mentor broderie şi croitorie;
  • Zina Virdaru: mentor creaţie;
  • Valentin Lupșa: mentor procese de realizare a materialelor textile;
  • Corina Mocanu: responsabil comunicare;
  • Anca Teslevici: responsabil financiar.

„Proiectul ArtDen s-a extins cu câteva activități și în afara Liceului Tehnologic „Valeriu Branişte”. Am realizat un atelier de broderie în cadrul școlii de de vară “Europa Suntem Noi!”, împreună cu elevi și profesori din Republica Moldova, iar în cadrul proiectului “Career Accessibility for Resilient Employment in STEMM (CARES)” am realizat ateliere de broderie cu elevi și profesori din Marea Britanie, Bulgaria, Italia, Turcia și România. Ambele evenimente au contribuit la vizibilitatea proiectului și în afara orașului.  Elevii și mentorii implicați în proiectul ArtDen au avut ocazia să creeze conexiuni și să schimbe experiențe internaționale. 

Elevii implicați în proiect au învățat o ramură mai interesantă a meseriei pentru care se pregătesc, lărgindu-și posibilitățile de angajare după încheierea studiilor. Un mare câștig al proiectului este că a reușit să revitalizeze secția de textile a liceului. Dacă anul trecut nu au fost suficienți elevi pentru a crea o clasă de confecții textile în cadrul liceului, anul acesta s-a creat o clasă numeroasă interesată de domeniul textilelor. Implicarea și interesul elevilor a crescut exponențial pe parcursul proiectului. Atât elevii cât și profesorii și chiar părinții au devenit mai conștienți de efectele industriei textile și importanța reciclării materialelor textile.”  Ileana Teslevici, coordonator proiect, mentor Ştiinţescu, broderie şi croitorie

Digitizarea broderiilor este un proces foarte complex care necesită cunoștințe de informatică destul de avansate, cunoștințe de grafică și mult simț artistic. Aceste lecții s-au desfășurat pe grupe de câte 4-5 elevii combinate cu ateliere de broderie. Demonstrațiile și activitățile de digitizare s-au desfășurat cu ajutorul unui laptop și a unui soft de digitizare ,,Wilkom Hatch Embroidery” pus la dispoziție de unul dintre mentorii proiectului. Elevii au învățat modul de funcționare al softului, au învățat să digitizeze broderii simple să combine culori, broderii, tipuri de cusături, să exporte și să importe broderii etc.

Echipa de proiect a participat la finalul implementării atelierelor, la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, la Observatorul Seismologic din Timişoara, alături de elevi care au prezentat publicului larg rezultatele proiectului lor. În videoul de mai jos, puteţi vedea puţin din atmosfera evenimentului.

Buget alocat din Fondul Ştiinţescu: 17.000 lei


Proiectul „ArtDen” a fost finanţat de Științescu Timișoara 5.0.

Programul Științescu Timișoara este implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe și HELLA Forvia, la nivel naţional de Romanian-American Foundation și de Fundația Bosch România şi este susţinut de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.

 

Science Fair by Științescu Timișoara&CodeKids
Ştiinţescu Timişoara – calendarul evenimentului şi cum te poţi implica