Juriu de selecţie proiecte Ştiinţescu Timişoara 7.0
12 martie 2024

Pe 5 februarie 2024 am lansat apelul de finanţare dedicat proiectelor educative care își propun să cultive pasiunea pentru ştiinţă şi tehnologie elevilor din judeţele Timiş şi Arad. Aflat la ediția 7.0 programul oferă finanțări celor mai creative propuneri de proiecte pentru educaţia viitorului.

În perioada 6 februarie – 1 martie echipa Fundaţiei Comunitare Timişoara a oferit mentorat în dezvoltarea ideii de proiect şi a redactării aplicaţiilor tuturor echipelor interesate să aplice pentru a obţine o finanţare din Fondul Ştiinţescu Timişoara.

Selecţia finală a proiectelor ediţiei va fi realizată de un juriu extern format din oameni pasionaţi de educaţia STEAM, cărora le mulţumim pentru timpul şi cunoaşterea oferite comunităţii Ştiinţescu. Mai jos, vă facem cunoştinţă cu aceştia.

Corina Aurora Kovacs / director administrativ / Hamilton Central Europe

Corina este alături de Hamilton din 2013, chiar de la sosirea companiei în Timiș și alături de Științescu din momentul în care programul făcea primii pași în Timișoara.

Economist la bază, Corina este un om care nu s-a dat la o parte când a venit vorba de provocări profesionale. Iar această atitudine i-a adus multe experiențe care au poziționat-o, alături de echipa sa, pe calea evoluției. Director Administrativ în cadrul Hamilton Central Europe, Corina are experiență solidă atât în domeniul resurselor umane, cât și în Corporate Social Responsibility și face parte din echipa care comunică în mod direct cu comunitatea și are grijă ca poveștile în care se implică compania să se transforme in colaborări pe termen lung.

Asemenea întregii echipe Hamilton, Corina crede că la baza evoluției stau principii solide, precum dezvoltare prin dedicare, colaborare prin implicare și cercetare prin pasiune, principii pe care dorește să le transmită prin sprijinirea educației STEAM. Pentru că, spune Corina: „După cum a dovedit Științescu în edițiile precedente, știința chiar poate fi distractivă și atractivă pentru copii și tineri. Iar proiectele de educație în care investim ne răsplătesc prin rezultate pozitive pentru întreaga societate.”

Simona Beldiman / director / Fundaţia Bosch România

Simona Beldiman este directorul Fundației Bosch România. Are o experiență de peste 15 ani în sectorul nonprofit, dar și în zona de CSR. Astfel, a avut șansa de a avea atât perspectiva omului de fundraising, cât și a finanțatorului. Pentru succesul unui program, întotdeauna trebuie găsit echilibrul între nevoia de a ajuta și nevoile reale ale beneficiarilor.

Fundația Bosch România s-a alăturat Fondului Ştiinţescu Timişoara în 2022 ca finanţator strategic.

Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România.

Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației. Accesul la educație, dar și educația pentru viitor reprezintă direcții de interes.

Vlad Niculescu-Dincă /cercetător și profesor / Universitatea Leiden

Vlad Niculescu-Dincă este cercetător și profesor la Universitatea Leiden, Facultatea de Guvernanță și Afaceri Globale, Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale şi președintele Fundației „Școala Românească din Eindhoven” din Olanda.

Este deținătorul Early Career Award oferit de Societatea pentru Filosofie și Tehnologie (Society for Philosophy and Technology) si este absolvent al Universității Tehnice din Eindhoven, precum și al Facultății de Automatică și Calculatoare din București.

Combinând o pasiune pentru știință cu un background multidisciplinar în filosofie, etică, tehnologie și guvernanță, Vlad a inițiat și predă în cadrul Școlii Românești din Eindhoven, cursul “STREAM – Oameni de știință români și disciplinele lor”. Astfel cursul oferă copiilor din Olanda posibilitatea de a face cunoștință cu domeniile de expertiză ale unei rețele de experți români din diaspora. Prin R-ul din titlu cursul susține în mod specific două lucruri: pe de o parte subliniază importanța lecturii, a cititului și a scrisului (Reading and Writing skills) ca elemente de bază în educația STEAM. Pe de altă parte se referă la folosirea limbii Române în atelierele practice, în prezentările oamenilor de știință, și în interacțiunile cu experții ca mod de a păstra legătura cu mediul științific românesc și în sens mai larg cu limba și cultura română.

Ionel Mărginean / şef lucrări şi cercetător / Universitatea Politehnica Timişoara

Ionel Mărginean este omul cu multe roluri paralele care intersectează domenii diverse: academic, informal, științific, artistic, civil, civic. Absolvent al Facultății de Construcții a Universității Politehnica Timișoara, activează în corpul profesoral din cadrul aceleaşi facultăți, predând subiecte pe tema structurilor compuse oțel-beton și modelării avansate. În laboratoarele UPT, este preocupat de experiment și încercări, evaluând comportarea structurilor la acțiuni extreme, inclusiv sub acțiunea directă a exploziilor, cu scopul de a obține structuri robuste. Este actor la Teatrul Studențesc Thespis, co-fondator şi director executiv al Asociației Culturale Diogene şi producător de evenimente culturale: CiviCultura, Poveștile Cartierului, Voce din camera mea 2020, DILEME URBANE, ORAȘUL PARALEL. Episodic poate fi întâlnit în rol de fundraiser, antreprenor, formator, consilier, dar mai tot timpul conector de idei și de oameni.

Silviu Vert / profesor şi cercetător / Universitatea Politehnica Timișoara

Silviu Vert este conferențiar în cadrul Departamentului de Comunicații al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Universitatea Politehnica Timișoara.

În mediul academic, el predă și face cercetare în domenii cum ar fi designul experienței utilizatorului, tehnologii imersive, realitate augmentată/virtuală, aplicații web și mobile, date deschise și orașe inteligente.

Silviu este pasionat de educația digitală și de tehnologiile viitorului și se implică în proiecte sociale, culturale și antreprenoriale din comunitatea locală.

Din 2021 este membru în boardul Fundaţiei Comunitare Timişoara.