Comisia de evaluare proiecte Ştiinţescu Timişoara 2021
29 martie 2021

Ce este Științescu?

Ştiinţă + Comunitate + Pasiune

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale.

Științescu, a cărui menire e să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.

Cu entuziasm vă prezentăm comisia de evaluare proiecte Ştiinţescu Timişoara 2021, ediţia 4.0.

Oameni pe care îi apreciem din comunitate, cărora le mulțumim că au ales să dea din timpul și energia lor pentru proiectele Științescu Timișoara 2021 și pentru a crește și diversifica educația STEAM.

Jelica Obician

Provenind dintr-un mediu de management al afacerilor și cu o puternică atitudine antreprenorială, ambiția și determinarea Jelicei constă în găsirea de oportunități în sectorul artelor, culturii și industriei creative care combină eforturile creative cu modele de afaceri inovatoare, având incluziunea și sustenabilitatea la baza lor. Pentru a urmări această ambiție, Jelica s-a mutat la Londra în 2011, unde a dobândit peste 10 ani de experiență în management general în organizații de artă și cultură, dezvoltând comunități creative interdisciplinare, derulând proiecte comunitare axate pe incluziune și producând evenimente de artă și festivaluri.

Jelica a fost managerul general al spațiului de artă Apiary Studios din estul Londrei între 2013 și 2016 unde a sprijinit activ scena experimentală de artă sonoră și vizuală din Londra împreună cu organizații de artă „underground” și mai mulți artiști emergenți din Marea Britanie și internaționali. Apoi a continuat să lucreze ca manager de dezvoltare a organizației Stour Space, o întreprindere socială care susține comunitatea creativă și proiecte culturale în fosta zonă olimpică din estul Londrei, ajutându-i să-și asigure noi căi de finanțare, a fost unul dintre membrii echipei de bază ai Splice Festival și Unconscious Archives Festival, două festivaluri internaționale independente din Londra care prezintă spectacole audio-vizuale și experimentale, și a lucrat la fondarea companiei de producție de evenimente experiențiale Third Mind Productions.

Din august 2019, Jelica administrează Somerset House Exchange, un nou spațiu de coworking pentru întreprinderi mici și profesioniști independenți din industria creativă, cu sediul la Somerset House. Implicată în proiect încă de la inițierea sa, Jelica este lider pe partea de dezvoltare a spațiului și a membrilor săi, gestionează toate activitățile cheie necesare pentru a susține o comunitate creativă, susținând în același timp echipa de conducere a organizației cu dezvoltarea și implementarea de proiecte noi. În ciuda faptului că spațiul a fost deschis la începutul pandemiei, acesta găzduiește în prezent o comunitate formată din 225 de profesioniști care acoperă toate subsectoarele industriei creative bazată pe colaborare, accesibilitate și dezvoltare profesională a membrilor săi individuali. Unul dintre obiectivele cheie ale proiectului este de a remedia echilibrul în ceea ce privește mediul socio economic, cultural, și etnic, oferind plasamente bursiere persoanelor care sunt subreprezentate în sectorul creativ și cultural.

Silviu Vert

Silviu este șef de lucrări în cadrul Departamentului de Comunicaţii al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Universitatea Politehnica Timișoara.  Are experiență în susținerea activităților aplicative cu studenții, în domenii incluzând programarea orientată pe obiecte, tehnologiile multimedia, precum și alte tehnologii informaționale moderne.  A obținut titlul de doctor în anul 2015, printre interesele sale profesionale numărându-se datele deschise, tehnologiile de realitate augmentată și orașele inteligente.

Din 2021 este membru în boardul Fundaţiei Comunitare Timişoara.

Corina – Aurora Kovacs

Corina este alături de Hamilton din 2013, chiar de la sosirea companiei în Timiș și alături de Științescu din momentul în care proiectul făcea primii pași în Timișoara.

Economist la bază, Corina este un om care nu s-a dat la o parte când a venit vorba de provocări profesionale. Iar această atitudine i-a adus multe experiențe care au poziționat-o, alături de echipa sa, pe calea evoluției. Director Administrativ în cadrul Hamilton Central Europe, Corina are experiență solidă atât în domeniul resurselor umane, cât și în Corporate Social Responsibility și face parte din echipa care comunică în mod direct cu comunitatea și are grijă ca poveștile în care se implică compania să se transforme in colaborări pe termen lung.

Asemenea întregii echipe Hamilton, Corina crede că la baza evoluției stau principii solide, precum dezvoltare prin dedicare, colaborare prin implicare și cercetare prin pasiune, principii pe care dorește să le transmită prin sprijinirea educației STEAM. Pentru că, spune Corina: „După cum a dovedit Științescu în edițiile precedente, știința chiar poate fi distractivă și atractivă pentru copii și tineri. Iar proiectele de educație în care investim ne răsplătesc prin rezultate pozitive pentru întreaga societate.”

Ristena Vegheș

Ristena este un profesionist desăvârşit, cu o intuiţie remarcabilă în alcătuirea unor echipe de succes. În afară de un al şaselea simţ în materie de recrutarea “omului potrivit la locul potrivit”, are darul de a inspira şi de a “zugrăvi” proiecte din cuvinte. Dacă nu poţi să îţi imaginezi cum va arăta proiectul tău la final, dacă te pierzi printre gânduri şi nu mai vezi pădurea din cauza copacilor sau luminiţa de la capătul tunelului devine tot mai îndepărtată, ar fi bine să o ai alături pentru că va găsi, cu siguranţă, calea potrivită să îţi reamintească motivele pentru care te- ai “îmbarcat” pe corabie. Pe deasupra, o să te ajute să o vezi, cu ochii minţii, cum se desprinde de ţărm şi pluteşte, elegant, spre orizont.

Ristena se implică constant în proiecte de anvergură în zona de Corporate Social Responsibility. 

Maria Sgîrcea

Arhitect de profesie și co-fondator F O R și FABER, Maria este un problem solver în teritoriul unde spațiul construit se intersectează cu viața ne-povestită a obiectelor. Fie că este vorba de scara unei clădiri sau cea a unui pahar, se întreabă des „cum ajung obiectele să fie” sau „cum ne sunt ele cel mai utile” și canalizează această energie spre atelierul de proiectare, cel de prototipare și spre designul de obiect  – #lanasibeton #formakerspace. O bună parte din timpul său merge spre programe educațional-culturale – #lightedusympozium #deaarhitectura – și multă bucurie merge spre proiecte dedicate comunității #ladieswineanddesigntimisoara #vizierasolidaritatii.

 

Proiectele înscrise au fost verificate de către echipa Fundației Comunitare Timișoara, pentru respectarea cerințelor de eligibilitate, așa cum au fost ele specificate în ghidul de finanțare, iar proiectele declarate eligibile vor fi evaluate de către comisia externă independentă, în baza criteriilor și grilei de evaluare publicate la lansarea apelului.