Micro grădina mobilă
16 noiembrie 2022

Micro grădina mobilă” este un proiect propus şi implementat de grupul de iniţiativă „Micro grădina mobilă – Microgrădinarii”.

Proiectul educațional a îmbinat arta cu știința plantelor și ingineria pentru a aduce elevii mai aproape de natură. Obiectivul din spatele proiectului este terapeutic, grupul țintă fiind elevi care au trecut prin o anumită traumă (abandon) sau cei cu nevoi educaționale speciale. Activitățile din aer liber, pictura, aroma plantelor și folosirea jocului ca metodă de învățare au un singur scop: crearea unui cadru în care elevii să se simtă confortabil și să își descopere autenticitatea.

Proiectul face primul pas spre arhitectura urbană verde, evidențiind beneficiile senzoriale ale plantelor aromatice în viața și dezvoltarea noastră. 

„Micro grădina mobilă”, pe lângă partea educațională, a fost despre pasiune, prietenie și colaborare.

În proiect au fost implicați peste 70 de elevi de la două instituții de învățământ din Timișoara (Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” și Fundația Walther), aceștia participând la cel puțin una din activitățile organizate de echipa Microgrădinarii.

Echipaj de proiect Științescu: 

  • Mihaela Pişleagă: coordonator proiect, mentor Ştiinţescu;
  • Adina Pascu: asistent coordonator proiect, specialist în plante, mentor Ştiinţescu;
  • Gabriel Aranda: responsabil comunicare (grafică, media şi promovare proiect).

„Am fost plăcut surprinsă să aflu că tineri care sunt pasivi când vine vorba de activitățile școlare obișnuite au fost foarte activi și proactivi la activitățile pe care le-am pregătit pentru ei. Cred că activitățile practice ar trebui incluse în programul școlar. Pregătirea a 2 ore de activitate are în spate multe ore și resurse, dar tot efortul merită, pentru că la final ai parte de îmbrățișări și cei mici te întreabă: Când mai vii?” Adina Pascu, mentor Ştiinţescu

“Ne dorim astfel de proiecte în scoală, și pe viitor!” Daniela Pătrulescu, profesoară, Liceul Tehnologic Special „Gh. Atanasiu”

Mihaela Violeta Pişleagă, mentor Ştiinţescu şi coordonatoarea proiectului a avut bucuria să prezinte proiectul la Simpozionul „CALITATEA – un atu pentru viitor”, 2022, organizat de Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara la secțiunea Calitatea în educație. Prezentarea poate fi consultată în videoul de mai jos.

Echipa de proiect a participat, la finalul implementării atelierelor, la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, la Observatorul Seismologic din Timişoara, alături de elevi care au prezentat publicului larg rezultatele proiectului lor. În videoul de mai jos, puteţi vedea puţin din atmosfera evenimentului.

Buget alocat din Fondul Ştiinţescu: 14.928 lei


Proiectul „Micro grădina mobilă” a fost finanţat de Științescu Timișoara 5.0.

Programul Științescu Timișoara este implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe și HELLA Forvia, Retim, la nivel naţional de Romanian-American Foundation și de Fundația Bosch România şi este susţinut de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.
Science Fair by Științescu Timișoara&CodeKids
Ştiinţescu Timişoara – calendarul evenimentului şi cum te poţi implica