Științescu este un program de finanţare dedicat cultivării pasiunii elevilor cu vârste cuprinse între 6 – 19 ani, pentru domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) într-un mod creativ, practic și colaborativ.
Fundația Comunitară Timișoara a fost înființată pentru a sprijini idei dezvoltate de oameni care își oferă cu pasiune resursele pentru îndeplinirea lor. Credem că fiecare om pasionat de o idee, oricât de nebunească ar fi, are capacitatea minunată de a-i atrage pe alții în cercul său și de a atrage toate resursele necesare îndeplinirii ei. Am experimentat acest lucru în cadrul tuturor programelor pe care le desfășurăm, iar prin programul Ştiinţescu Timişoara ne-am propus să infuzăm cu pasiune, educația.
Concursul de proiecte Ştiinţescu Timişoara 6.0 a fost lansat pe 6 februarie şi beneficiază în acest moment de un fond total de 200.000 lei.
Selecția finală a proiectelor va fi realizată de către un juriu extern format din specialişti în domenii legate de temele Fondului. Grila de evaluare şi ghidul aplicantului sunt disponibile spre consultare aici.
Mulţumim comisiei externe de jurizare proiecte – Ştiinţescu Timişoara 2023, pentru timpul, energia, experiența şi cunoașterea dedicate educaţiei STEAM din judeţul Timiş! Suntem foarte încântaţi să vă facem cunoştinţă mai jos cu membrii juriului Ştiinţescu Timişoata 6.0.
Corina Aurora Kovacs / Director Administrativ / Hamilton Central Europe
Corina este alături de Hamilton din 2013, chiar de la sosirea companiei în Timiș și alături de Științescu din momentul în care programul făcea primii pași în Timișoara.
Economist la bază, Corina este un om care nu s-a dat la o parte când a venit vorba de provocări profesionale. Iar această atitudine i-a adus multe experiențe care au poziționat-o, alături de echipa sa, pe calea evoluției. Director Administrativ în cadrul Hamilton Central Europe, Corina are experiență solidă atât în domeniul resurselor umane, cât și în Corporate Social Responsibility și face parte din echipa care comunică în mod direct cu comunitatea și are grijă ca poveștile în care se implică compania să se transforme in colaborări pe termen lung.
Asemenea întregii echipe Hamilton, Corina crede că la baza evoluției stau principii solide, precum dezvoltare prin dedicare, colaborare prin implicare și cercetare prin pasiune, principii pe care dorește să le transmită prin sprijinirea educației STEAM. Pentru că, spune Corina: „După cum a dovedit Științescu în edițiile precedente, știința chiar poate fi distractivă și atractivă pentru copii și tineri. Iar proiectele de educație în care investim ne răsplătesc prin rezultate pozitive pentru întreaga societate.”
Simona Beldiman / Director / Fundaţia Bosch România
Simona Beldiman este directorul Fundației Bosch România. Are o experiență de peste 15 ani în sectorul nonprofit, dar și în zona de CSR. Astfel, a avut șansa de a avea atât perspectiva omului de fundraising, cât și a finanțatorului. Pentru succesul unui program, întotdeauna trebuie găsit echilibrul între nevoia de a ajuta și nevoile reale ale beneficiarilor.
Fundația Bosch România s-a alăturat Fondului Ştiinţescu Timişoara în 2022 ca finanţator strategic.
Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România.
Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației. Accesul la educație, dar și educația pentru viitor reprezintă direcții de interes.
Marin Popescu / Director / Departamentul pentru Relaţia cu Mediul Preuniversitar din Universitatea de Vest din Timişoara (UVT)
Marin Popescu este profesor de fizică şi Directorul Departementului pentru Relaţia cu Mediul Preuniversitar din Universitatea de Vest din Timişoara (UVT). Cu o experienţă de 30 de ani în educaţie este preocupat de inovare în procesele educaţionale. Acesta crede că reţeta implementării strategiilor de succes stă în buna comunicare, în favorizarea colaborării, în crearea unui climat stimulativ şi în relaţiile cooperante şi sănătoase.
Alexandru Luca / Inginer / Reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administrație al Universităţii Politehnica Timișoara (UPT)
Alexandru Luca este inginer în domeniul Calculatoarelor și în prezent urmează cursurile unui program de masterat în domeniul Inteligenței Artificiale. Are o vastă experiență în voluntariat, activând de aproape 10 ani în diverse organizații neguvernamentale. Alexandru crede cu tărie în accesul echitabil la educație și în importanța traducerii științei pe înțelesul tuturor ca punte între oameni și viitorul societății.
Înainte ca proiectele înscrise să ajungă în procesul de jurizare, eligibilitatea lor va fi verificată de către echipa Fundației Comunitare Timișoara, după următoarelor cerințe:
Programul Ştiinţescu Timişoara este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi Fundaţia Bosch România, la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.
Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEAM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), programul este implementat prin fundațiile comunitare locale în 16 judeţe din România.